Prinsheerlijk Rijden

“Soms heb ik meer dan twee wielen nodig.
Dan ga ik autodelen”.

profwielrenner Gerben de Knegt

Columns van Gerben

Profwielrenner Gerben de Knegt is enthousiast over het concept autodelen. Op deze pagina de verzamelde columns van Gerben die zijn verschenen in de lokale media van Midden-Brabant.

Column 4: Vrijheid blijheid

Column nummer 4: alweer mijn laatste... Helaas, want hoe leuk is het om eens columnist te mogen zijn! En zo een bijdrage te leveren aan milieubewust en kostenbesparend autogebruik. Wie schrijft die blijft, zeggen ze weleens.  Schrijven geeft mij ook een  gevoel van vrijheid. Net als wielrennen geeft het je vleugels, onbetaalbaar is dat. Autodelen geeft je dat gevoel ook. Omdat je kan gaan en staan waar je wilt, wanneer je dat wilt. Je bent onafhankelijk en hebt vrijheid in reizen. Als ik met de trein naar Tilburg wil reizen, maar het laatste stukje is moeilijk bereikbaar met het OV? Dan pak ik een deelauto in die stad. En als ik een gaatje in het trainingsschema zie om spontaan vrienden op te zoeken aan de andere kant van het land, dan heb ik altijd een auto tot mijn beschikking. Ideaal.

De teller op prinsheerlijkrijden.nl staat inmiddels op ruim dertig autodelers. Dat is al een mooie kopgroep. Maar we gaan voor een blijvend resultaat: méér buurtauto’s in Midden-Brabant! Die eerste dertig hebben de voordelen van het autodelen al ingezien en hopen op een deelauto in hun buurt. Ik zou het geweldig vinden als dat ook gebeurt. Dus: doe mee en toon je interesse op de site. Want hoe meer geïnteresseerden, hoe meer kans op een deelauto in jouw buurt! Ik hoop dat mijn bescheiden epistels  jou ook hebben geïnspireerd. Want er is nog ruimte in mijn kopgroep… sluit je aan en ervaar die vrijheid zelf!

Gerben de Knegt, profwielrenner

foto_column_4_prinsheerlijkrijden.jpg
Gerben de Knegt: "Autodelen betekent onafhankelijk en vrij zijn."


Column 3: Een goed gevoel


Een heerlijke bijkomstigheid van mijn werk, is dat ik op en top kan genieten van het Nederlandse landschap. Een lekkere training geeft een gezond rood hoofd en een luid kloppend, groen hart. En die kleuren vloeken absoluut niet hoor; vraag maar aan de mensen van Green Wheels!

Gelukkig zie ik tijdens mijn tochten nog volop mooie natuur. Als ik mijn steentje kan bijdragen aan het behoud ervan, doe ik dat graag. Daarom draag ik het prinsheerlijk rijden een warm hart toe. Autodelen is namelijk een heel goede manier om bewust met het milieu om te gaan. Want waarom zou je voor elk klein ritje de auto pakken als je ook kan fietsen of lopen? Als je eigen auto voor de deur staat, pak je ‘m toch een stuk sneller.

Autodelen doet je bewust kiezen voor het gebruik van de deelauto. En maakt dus dat je bewust omgaat met het milieu. Dat geeft een extra goed gevoel als ik geniet van de frisse lucht op de fiets: de wetenschap dat ik, samen met ‘mijn kopgroep’ (ja, ik ben best een beetje trots!) een bijdrage lever aan bewuster omgaan met autogebruik. Niets om je voor te schamen en een rood hoofd van te krijgen.
 
Gerben de Knegt, profwielrenner

column3.jpg
Gerben de Knegt: "Ons steentje bijdragen aan een beter milieu."


Column 2: Economie 1.0

Wielrennen is net economie. Je reserves bewaren tot het moment waarop je ze optimaal kan inzetten. Het draait om het opsparen van kracht en energie. Precies gebruiken wat je nodig hebt. Dat laatste is ook de basis van het slimme principe van autodelen: de deelauto gebruik je alleen wanneer jou dat uitkomt. En je betaalt enkel voor het aantal kilometers dat je rijdt.
En áls ik dan de auto pak, moet-ie het ook gewoon dóen. De deelauto is altijd tiptop in orde. Zo heb ik geen omkijken naar andere autokosten: verzekeringen, belasting én onderhoud. De deelautoaanbieder (Greenwheels of Wheels4All in onze regio) neemt dat allemaal uit handen. Bij ons in Goirle stelt de gemeente ook nog eens een vaste parkeerplaats ter beschikking. Dus loop je geen risico op boetes voor fout parkeren in je wijk! Het zou je eigenlijk alleen maar geld kosten als je tevéél energie verbruikt; te hard rijden levert je- ook in een deelauto- nog altijd een bon op…
Mijn conclusie: als ik de auto nodig heb, ben ik er meteen vandoor zonder tijdverlies. En tijd is geld, dus… de economieles van deze wielrenner is rond!

Gerben de Knegt, profwielrenner

foto_column_2_prinsheerlijk_rijden.jpg
Gerben de Knegt: "Meteen ervandoor zonder tijdverlies."


Column 1: Lentekriebels

Voor mij als beroepswielrenner is de lente de mooiste tijd. In de winter is het niet altijd even fijn om op de fiets te zitten. Maar nu geniet ik volop! Ook voor mijn dagelijkse boodschappen in de buurt pak ik graag de fiets. Maar voor langere afstanden is een auto wel erg fijn. Dan profiteer ik van het gemak van autodelen.
Nu het trainen voor het seizoen weer is begonnen, beleef ik mijn favoriete periode van het jaar. Ik fiets door heel Brabant om in de beste vorm te komen voor de oefenwedstrijden die in mei beginnen. Af en toe heb ik zin om eens ergens anders te fietsen. Het is geweldig om de Cauberg te bedwingen. Maar om vanuit Goirle in het Limburgse heuvellandschap te komen, heb ik toch vier wielen nodig. Dan gaat de fiets achterin en kan ik fris aan mijn heuveltraining beginnen.
Ook voor andere dingen is een auto bij de hand erg handig. Zoals laatst, toen ik spullen bij de bouwmarkt moest ophalen. Dan is de buurtauto dé uitkomst. Een kwestie van even op internet de auto reserveren, drie minuutjes lopen, pasje voor de ruit en rijden maar! Autodelen biedt het beste van twee werelden. Profiteren van het gemak van de auto om de hoek als ik hem nodig heb. En als ik de auto niet nodig heb? Dan ga ik lekker fietsen!

Geniet van de lente!
Gerben de Knegt, profwielrenner

foto_column_1_prinsheerlijk_rijden.jpg
Gerben de Knegt: "Autodelen biedt het beste twee werelden."


Er zijn al 101
geïnteresseerden

Ik ben ook geïnteresseerd